שיתוף וניוד מידע בין ארגונים ומטופלים – אינטראופרביליות מבוססת פייר. חלק 1

 

מאת: עמוס “קיפי” בורדוביץ

 

תעשיית הבריאות משתנה במהירות, כאשר התקדמות טכנולוגית מניעה שיפורים משמעותיים בטיפול בחולים. אינטראופרביליות היא מרכיב קריטי בטרנספורמציה זו, המאפשרת ניוד מידע החלפת נתונים בין ספקים ומערכות. בסדרת מאמרים זו (שלושה חלקים), נבחן מדוע חשובה אינטראופרביליות של שירותי בריאות וכיצד היא יכולה להקל על ניוד מידע, אבטחת המידע וסטנדרטיזציה של מידע ובכך לשפר את הטיפול בחולים ואת בריאות האוכלוסייה. נדבר גם על העתיד של אינטראופרביליות, כולל השפעתה על העצמת המטופל.

קריאה מהנה!

 

1.     מהי אינטראופרביליות במערכות בריאות?

אינטראופרביליות היא היכולת של מערכות שונות “לדבר” זו עם זו, מה שמאפשר להן לשתף נתונים (ניוד מידע) ולבנות תמונה מלאה של ההיסטוריה, האבחנה, הטיפול והתוצאות של המטופל. אינטראופרביליות היא מרכיב קריטי במערכת הבריאות של ימינו. היא מאפשרת למערכות שונות לתקשר ולהחליף מידע, והיא ממלאת תפקיד חשוב בשיפור הטיפול בחולים ובריאות האוכלוסייה.

אינטראופרביליות חיונית למתן טיפול טוב יותר לחולים בעולם של היום. עם אינטראופרביליות מגיעות רשומות מדויקות יותר הנגישות בקלות לרופאים בכל מקום ובכל זמן; הדבר עוזר להבטיח כי מתקני וספקי הבריאות יעמדו בכל תקני האיכות. תקשורת משופרת בין ספקים פירושה תיאום טוב יותר של הטיפול, המוביל ישירות לתוצאות משופרות עבור המטופלים באופן כללי – משהו שכולנו יכולים להסכים שיועיל לכל המעורבים בדבר! זה נכון גם במקומות שרובנו לא לוקחים בחשבון; למשל, אינטראופרביליות טובה יותר תוביל לפחות מקרים של רשלנות – ברכה לעוסקים הנאלצים להתמודד בימינו מול עורכי דין המשחרים לטרף (זה לא אומר שכל תביעות הרשלנות הן כאלה, אבל רבות כן).

ככל ששירותי הבריאות הופכים מורכבים יותר ויותר, הצורך באינטראופרביליות הולך וגובר. אינטראופרביליות מאפשרת למטפלים וספקים רפואיים לגשת לנתונים במהירות ובאופן מאובטח, ומאפשרת להם לספק את הטיפול הטוב ביותר למטופליהם. על ידי שיתוף מידע בין מערכות, ספקי שירותי בריאות יכולים לקבל תובנות חשובות לגבי בריאות המטופל ואפשרויות הטיפול, תוך הפחתת עלויות הקשורות לטיפול רפואי על ידי חיסול עבודת ניירת ובירוקרטיה מיותרות.

אינטראופרביליות מייעלת את ניטור המאמצים בתחומי בריאות הציבור ומניעת מחלות. מינוף נתונים מארגונים ומוסדות מרובים עוזר לחוקרים להבין טוב יותר כיצד מחלות שונות באות לידי ביטוי באוכלוסיות שונות, מה שיכול לאחר מכן ליידע את קובעי מדיניות בריאות הציבור, במטרה לשפר את תוצאות הבריאות ברמת האוכלוסייה.

 

אינטראופרביליות טובה יותר מורידה עלויות ומשפרת את הטיפול

 אינטראופרביליות בתחום הבריאות חיונית למתן הטיפול הטוב ביותר לחולים. ללא אינטראופרביליות, מטופלים עלולים לסבול מבדיקות או פרוצדורות רפואיות כפולות, מידע סותר מספקים וטעויות באבחון ובטיפול. הדבר עלול להוביל לעלויות גבוהות יותר, זמני המתנה ארוכים יותר ועיכובים בטיפול העלולים לגרום נזק חמור לבריאותו של המטופל.

כאשר לא ניתן לשתף נתונים בין נטפלים, בתי חולים וארגוני בריאות אחרים, הדבר יוצר פיצול של הטיפול. משמעות הדבר היא שכל הרופאים המעורבים בטיפולם אינם יכולים בקלות להעביר או לגשת לפרטים רלוונטיים מההיסטוריה הרפואית של המטופל. טיפול מקוטע עלול להוביל לשכפול של בדיקות או טיפולים וכן לאבחנות שגויות מכיוון שלרופאים אין גישה לתמונה המלאה של ההיסטוריה הרפואית של המטופל.

עבור הסובלים ממצבים כרוניים או הנוטלים מספר תרופות, אינטראופרביליות חשובה אפילו יותר לתיאום תוכניות טיפול מורכבות. ללא דרך יעילה לשיתוף נתונים בין ספקים וארגונים, ניהול המקרים הללו הופך לקשה הרבה יותר ומעמיד את המטופל בסיכון לסיבוכים כתוצאה ממנות שהוחמצו או אבחון שגוי עקב היעדר רישומים עדכניים.

 

אינטראופרביליות ובריאות האוכלוסייה

באמצעות תקני העברת נתונים, ארגונים יכולים כעת לחבר את מערכות EHR השונות שלהם לקבלת תובנות משופרות לגבי מגמות באוכלוסיית המטופלים. מכאן נפתחות אפשרויות למעקב בזמן אמת אחר התפרצויות מחלות ונתוני חולים מותממים על מנת במחקרי בריאות האוכלוסייה ובדרישות דיווח בריאות הציבור. אינטראופרביליות מגבירה את המהירות והדיוק של העברת נתונים בין מערכות שונות, ומאפשרת לרופאים לשתף מידע במהירות זה עם זה מבלי להזדקק לניירת ידנית.

אינטראופרביליות יכולה לתמוך גם ביוזמות לבריאות הציבור כגון תוכניות חיסונים או קמפיינים למניעת מחלות על ידי מתן עדכונים עדכניים על התפשטות מחלות זיהומיות או מעקב אחר אחוזי התחסנות באזורים מסוימים. אלה מאפשרים ניהול טוב יותר של מצבים כרוניים כמו סוכרת או מחלות לב וכלי דם על ידי מתן אפשרות לארגוני בריאות לפקח על הטיפולים לאורך זמן ולהבטיח טיפול מתאים בכל עת.

 

העצמת המטופל

“העצמת המטופל” היא נושא שרק בשנים האחרונות מתחילה לקבל תשומת לב ראויה מגופי הבריאות. אינטראופרביליות היא משאב רב ערך להעצמת המטופל. היא מספקת למטופלים את היכולת לצפות ברשומות הרפואיות שלהם במקום אחד, ומעניק להם שליטה רבה יותר על אופן שיתוף הנתונים שלהם והשימוש בהם, כשהם בוחרים להנגיש את מידע הבריאות הקיים אודותיהם. בנוסף, הדבר נותן לספקים גישה למידע מלא יותר על המטופל, מה שמאפשר אבחון וטיפול טובים יותר. בסופו של דבר, טכנולוגיה זו מאפשרת למטופלים גישה לטיפולים, טכנולוגיות ותוצאות מחקר העדכניות ביותר העשויות לסייע בשיפור איכות חייהם.

 

לסיכום

אנו רואים כי אינטראופרביליות היא אבן יסוד ברפואה המודרנית. דיברנו על היתרונות הרבים של אינטראופרביליות וראינו עד כמה שירותי בריאות בכלל, ותוצאות הטיפול במטופלים בפרט, ניתנים לשיפור באופן דרסטי בעזרת אינטראופרביליות ראויה. אבל כדי להשיג את המטרות הללו, יש כמה אתגרים רציניים שיש להתגבר עליהם. הצטרפו אלינו בפרק הבא, בו נדון באתגרים הללו.

 

לקריאת החלק הבא: אתגרים באינטראופרביליות וניוד מידע במערכות הבריאות

עקבו אחרינו בלינקדאין

More To Explore